donderdag 28 januari 2016

PGB gezeur

Voor de derde keer in anderhalf jaar tijd zitten we in een traject voor het aanvragen van speciale zorg middels een PGB. Want naast Jort's ernstige hartproblemen heeft hij ook forse gedrags- en ontwikkelingsproblematiek. Het criterium 24 uur per dag toezicht nodig hebben is daarbij een belangrijke. 

In 2014 werd is er een aanvraag gestart voor een PGB zodat we thuis naar eigen behoefte extra zorg kunnen inzetten. Zo'n aanvraag dien je in bij het CIZ die de indicaties stelt. Het betekende enorm veel papierwerk en onderbouwing van alle kanten en diverse gesprekken en huisbezoeken, maar uiteindelijk kregen we begin 2015 een indicatie. Jammer was alleen wel dat per 1-1-2015 de hele zorgwet en daarmee ook ons PGB op de schop ging. Alle toegekende PGB's in Nederland moesten opnieuw worden beoordeeld en worden ondergebracht bij A: de gemeente (Jeugdwet), B: de zorgverkeraar (Zorgverzekeringswet) of C: het Zorgkantoor (Wet langdurige zorg). 

Bij die hele transitie zijn we bij alle loketten in beeld geweest en niemand wist wat ze met Jort's casus aanmoesten. Oneindig veel telefoontjes heb ik gepleegd en ik ben daarbij zo vaak van het kastje naar de muur gestuurd dat ik op een gegeven moment bijna voor mezelf ook een PGB kon aanvragen! Tjongejonge, echt om gek van te worden! Wat een vreselijke bureaucratie en ook: wat een vreselijk slechte en slordige manier van invoeren van een nieuwe wet! Samen met mij waren er heeeeel veel mensen waarbij van alles mis ging en je door de bomen het bos niet meer ziet.

Min of meer per ongeluk (omdat ik de verkeerde instantie had gebeld) kwamen we in contact met iemand van het Centrum Jeugd en Gezin. Die man heeft zich vastgebeten in ons dossier en bij de betreffende instanties uitgezocht hoe het nu precies zit. Het bleek allemaal erg ingewikkeld maar uiteindelijk heeft deze beste man er voor gezorgd dat we alsnog een indicatie mochten aanvragen voor Langdurige Zorg. En hoewel dat in beginsel natuurlijk helemaal niet leuk is (de naam zegt al wel genoeg), we waren er wel blij mee. Als je eenmaal onder deze Wet Langdurige Zorg valt, krijg je een levenslange indicatie, wat inhoudt dat je niet ieder jaar opnieuw in conclaaf hoeft over de zorgvraag. We hebben deze indicatie uiteindelijk ook toegewezen gekregen. Hiermee is de zorg voor Jort dus voor langere tijd veilig gesteld. 

Het duurde even voordat de trein opnieuw kon gaan rijden. Declaraties moeten voortaan via het SVB. Er zijn zoveel Kamervragen over gesteld, dat waarschijnlijk iedere PGB-leek inmiddels wel weet dat het daar een drama is! Maar inmiddels is ons dossier compleet en verwerkt en lijkt het allemaal te werken! Hoera... Lang leve het PGB.. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten