vrijdag 7 maart 2014

Kleine voetjes, grote stappen

Er worden de laatste dagen grote stappen gemaakt door ons kleine mannetje! In figuurlijke zin dan, want lopen doet hij nog niet. Wel is zijn hartritme de laatste dagen erg goed en zonder ritmestoornissen. Daarnaast ontwikkelt hij zich in fysieke zin ook in een rap tempo, waarmee hij weer menig IC-arts doet verbazen. Hij zit zelfstandig rechtop in bed, eet alweer van alles en is erg goed te pas. Staan en lopen is nu nog niet aan de orde, maar het zal waarschijnlijk een kwestie van dagen zijn voordat hij ook dat weer doet en zelf zijn bed uit klimt.


Jort en zijn grote held Brandweerman Sam!

Met andere woorden: het gaat goed en eigenlijk zo goed dat hij naar de verpleegafdeling (M2) mag, als tussenstap voor.. naar huis!! Voor het zover is moeten er nog wel even wat 'dingetjes' worden geregeld. Zo heeft hij nu nog een aantal 'lange lijnen' (diepe infuuslijnen in grote aders/vaten) in zijn linker- en rechterlies waarmee hij niet naar de verpleegafdeling kan vanwege infectiegevaar. Die moeten er dus nog uit. Vervolgens kan ook de katheter worden verwijderd. Dat scheelt al een heleboel 'ballast' aan slangetjes. 


Aangezien Jort zo lang en zo veel slaap- en pijnmedicatie heeft gehad, moet dat rustig worden afgebouwd. Zo kreeg hij tot vandaag nog steeds Fentanyl, een middel dat 10x zo zwaar is als morfine. Niet zozeer tegen de pijn, maar puur voor het afkicken. Sinds vandaag is dit omgezet naar morfine en ook dit zal de komende dagen via het infuus verder worden afgebouwd. Daarnaast krijgt hij de overige medicatie tegen het afkicken (Fenobarbital en Lorazepam) en zijn reguliere medicatie tegen de ritmestoornissen allemaal oraal. Nu nog via de sonde die hij voorlopig nog even houdt, maar uiteindelijk zal hij alles weer zelf 4x per dag moeten slikken. Vandaag hebben we daarmee een begin gemaakt en hij deed braaf zijn mond open. Wederom best bijzonder dat hij dit na al die weken gewoon weer oppakt alsof het de normaalste zaak is. 

Zoals het nu lijkt verhuizen we na het weekend naar een verdieping lager. We hebben dus nog een paar dagen om aan dat idee te wennen. Het gaat er daar namelijk nogal anders aan toe. De overgang van IC naar M2 is enorm, maar wel een goede tussenstap voor 'naar huis'. Langzaam wennen aan alles weer zelf doen, 24/7 voor Jort zorgen, ons inspannen voor normale voeding, het innemen van alle medicatie, de gewijzigde medicijntijden én misschien nog wel het spannendste: ontwennen van de monitor!

Wat een rare wending ineens weer... Alwéér! Maar wat zijn we trots op onze dappere strijder! Hij doet iedereen telkens weer verbazen en we hopen dan ook dat we nog heeeeeeel lang van hem mogen genieten, nu en straks ook thuis!!! 


Onze beide superhelden!10 opmerkingen:

 1. Wat fijn dat de positieve flow doorzet! Succes met af -en opbouwen van medicatie en activiteiten.
  Henrie,Bea en Marijke

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Klinkt goed jongens! Ga zo door kleine man!
  Lfs Baukje

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een toppertje! Ga zo door Jort. Groetjes Arjan, Sacha, Youri, Jop en Gijs

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dat zijn goede berichten, en wat ziet ie er al een stuk beter uit.... Super..... Ga zo door Jort! X

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wauw!!! Wat een geweldige berichten! Heel fijn!!! Groetjes Wendy

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat een heerlijk ventje! Zet m op Jort, bikkel! Lfs Greta

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wauw wat super fijn om te lezen dat jullie KANJER!! het zo super goed doet.
  Liefs en een dikke knuffel voor Jort en jullie nartuurlijk ook.
  Berthil, Renate, Milan en Jenthe

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Goed nieuws, ga zo door dappere Jort! X Diana

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat fantastisch nieuws!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wauw, goed nieuws zeg... Wat een sterk mannetje!! Hopen dat jullie hem snel weer hebben .
  Claudia

  BeantwoordenVerwijderen