zaterdag 25 januari 2014

Goede kant op

Gezien de omstandigheden gaat het best goed met Jort. Zijn longontsteking is goed op z'n retour en men begint voorzichtig te denken aan detuberen, wat betekent dat de beademing er binnenkort uit kan. 

Jort heeft een week aan een flinke hoeveelheid slaapmedicatie gelegen en het lijkt wel of hij er inmiddels imuun voor is geworden, want hij had de laatste dagen steeds meer nodig om rustig te blijven. Helaas kun je dat spul ook niet ongelimiteerd geven, want dat zorgt weer voor andere problemen, zoals een te lage bloeddruk of juist lichamelijke onrust als afweerreactie. Ook schuilt er het gevaar voor verslaving. Dit spul zit in dezelfde hoek als heroïne, dus straks zitten we nog met een junk in huis! ;-). Detuberen en ontwennen van de slaap- en pijnstillende medicatie kan veel onrust, stress en verwardheid bij Jort opleveren. Het zal een uitdaging worden. Hoewel we natuurlijk niet uitkijken naar die fase, hopen we wel dat hij op korte termijn wakker kan worden gemaakt en zelf gaat ademen. We missen de actieve Jort inmiddels enorm!! En dan moeten we maar zien hoe hij er op reageert. We hebben inmiddels wel geleerd om ons nog geen zorgen te maken over dingen die er nu nog niet zijn en waar we sowieso geen invloed meer op hebben. Misschien valt het mee, en zo niet dan moeten we op dat moment maar weer een oplossing vinden. Toen Jort in 2010 na drie maanden High Care eindelijk mee naar huis mocht, werden we gewaarschuwd dat hij misschien alleen kon slapen in een lawaaierige omgeving, omdat hij 24/7 geluidjes en piepjes gewend was. Nou, hij sliep vanaf de eerste nacht gelijk helemaal door en het leek of hij genoot van de stilte die er eindelijk was! Zo zie je maar weer!

Een ander 'obstakel' van detuberen is ook de stress en prikkeling van het hart. We zijn natuurlijk héél benieuwd hoe Jort's hartritme reageert in wakkere, actieve toestand. Het is nu al een aantal dagen hartstikke stabiel, maar dat is in diepe slaap en dus een andere situatie. Er staan dus op korte termijn nog een paar spannende, drukke dagen op de agenda...

1 opmerking:

  1. dus ondanks dat het de goede kant op gaat nog steeds heel erg spannend, sterkte!

    BeantwoordenVerwijderen